Bez sociálních sítí by život možný nebyl nebo byl

8. 03. 2017 14:19:36
Kdo není na Facebooku není in. Kdo jsme, kým jsme nebo kým bychom chtěli být a kým jsme v reálném životě opravdu ? Fenomén dnešní doby či spíše dnešní "sdílecí informační doby".

Z našich životů se postupně vytrácí "živá" realita, jsme čím dál více pohlcení virtuálním světem - virtuální komunikací. Prostřednictvím sociálních sítí, sdělujeme své pocity, strasti, sdílíme fotky a zážitky, zapojujeme se do diskusí ať již z čirého zájmu nebo jen pro potřebu upoutat pozornost - být zajímavým alespoň prostřednictvím virtuality. Hranice mezi tzv. zdravou - přirozenou soutěživostí se pomalu tenčí a přesouvají se k hranici, kdy se snažíme o to, být kým nejsme ale rádi bychom třeba byli - být hvězdou alespoň prostřednictvím virtuality. Čím víc tzv. přátel, lajku, diskusí kde měníme názor, dle toho jak se točí zrovna v daný moment svět, tím víc se nám zvedá sebevědomí a pocit že jsme někdo. Co na tom, že mnohdy jsou ti kdo nás o přátelství žádají falešné profily, či lidé které osobně neznáme.....důležitější pro mnohé "hvězdy Facebooku" je číslo, co do počtu přátel a sdílení v hojné míře podvržených a dezinformačních článků - manipulace s uživateli sociálních sítích. Tento vnitřní pocit je ale jen pocit důležitosti pro nás samotné, skutečnost - realita je mnohdy jiná. Vymykáme se pak kontrolnímu systému nad svým vlastním "já" a ztrácíme přehled sami v sobě - žijeme sociální sítí, tím co se prostřednictvím nich ventiluje a věříme tomu co je nám podsouváno. Pasujeme se do role pomyslného brouka Pytlíka a diskutujeme i tam, kde sice dost dobře nemusíme rozumět tématu a profesi ale kritizujeme ty kteří v těchto profesích jsou, přičemž mnohdy nešetříme vulgárními výrazy na jejich adresu. Kdyby se dělal průzkum uživatelů sociálních sítí v tom jak se prezentují navenek a v tom jaká je realita, čísla by nás asi překvapila - přetvářka by zvítězila na plné čáře.

Na jednu stranu je určitá míra prezentování se v lepšího člověka přirozená a normální, na stranu druhou už není tak přirozené a normálně - morální, odhalovat světu naše vnitřní já - věci které jsou ryze soukromé, citlivé, ty pak vedou ke zneužívání a my se vystavujeme dobrovolně riziku a jsme snadným terčem. Staneme se pak obětmi svého vlastního "já" nebo hůře obětmi útoku falešného nebo jiného profilu. Pak, kdy naše citlivé, leč vědomě prezentované informace jsou zneužity/zneužívané, opět prostřednictvím sociálních síti ventilujeme události, které se nám staly i přesto, že de facto jsme na vině my sami a opakovaně se dopouštíme další chyby a ventilujeme - informuje a požadujeme vyjádření solidarity či lítosti, byt skrytou formou - doufajíc že veřejnost nás polituje....Je to uzavřený kruh života ve virtuálním světě sociálních sítí, který nás pohlcuje víc a víc. Ale do značné míry jsme dobrovolníky v tomto světě a vědomě odhalujeme svoje nitro světu a prezentujeme své soukromí.

Sociální sítě jsou součástí našich životů a bez nich se neobejdeme. Měli bychom se ale naučit dělit prostor sociálních sítích na informační a možností zapojení se do diskuse, před přílišnou prezentací našich soukromích životů. Každý by si měl však chránit své soukromí do nejvyšší možné míry.

Autor: Alena Stratilová | středa 8.3.2017 14:19 | karma článku: 8.91 | přečteno: 312x

Další články blogera

Alena Stratilová

Dopis občanům

Zastavme se, přemýšlejme a buďme vstřícní nejen sami k sobě ale i ke svému okolí, radujme se z maličkostí, protože i maličkost dokáže zázraky, zní to jako fráze ale i ta fráze, pokud si jí budete stále opakovat má svůj účinek.

28.12.2023 v 16:06 | Karma článku: 11.96 | Přečteno: 333 | Diskuse

Alena Stratilová

Předvolební kouzelnický klobouk A.Babiše a T.Okamury

Včera večer se v televizní předvolební superdebatě utkali lídři stran, kteří se střetli v předvolební debatě, před nachazejícími volbami, bohužel nebo možná bohudík,

23.9.2022 v 13:04 | Karma článku: 26.66 | Přečteno: 718 | Diskuse

Alena Stratilová

Válka na Ukrajině pohledem obyčejného člověk

vyvolává emoce, troufnu si říct že u každého člověka, každé věkové skupiny. V těchto dnech se veškeré pozornost obrací k dění na Ukrajině.

3.3.2022 v 8:27 | Karma článku: 10.76 | Přečteno: 266 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 14 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.81 | Přečteno: 268 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.60 | Přečteno: 225 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.23 | Přečteno: 630 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 21 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 720

"Velmi krátký a nepokojný je život těch, kteří zapomínají na minulost, nedbají přítomnosti a bojí se budoucnosti."
Lucius Annaeus Seneca

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...